Archeologie a epigrafika

Podle definice archeologických pramenů jako „všech faktů vnějšího světa obsahujících nejazykovou informaci o minulém mrtvém sociálním světě, jímž se rozumí takové artefakty, jež jsou spojené s minulým člověkem, neslouží svému původnímu účelu, nebo dalšímu účelu, pro nějž byly adaptovány“ lze odvodit, že se archeologická věda prakticky nezabývá takovými jevy, jako je epigrafika. Ale i přesto nacházíme archeologické prameny, které mohou být interpretovány i jako prameny epigrafické. Jako příklad mohou nejlépe posloužit mince – mince samotná je archeologickým a (primárně) numismatickým pramenem, zároveň je však i pramenem epigrafickým (na mincích se objevuje např. jméno panovníka, rok emise apod.), lingvistickým (nápisy na některých mincích mohou dokládat jinak neznámé jazyky) a ikonografickým (symboly na minci, např. hlava panovníka, symbol bohyně Athény apod.). Zkoumání epigrafických pramenů může pomoci k hlubšímu poznání minulosti našich předků.

Epigrafika (epigrafie) je jednou z pomocných věd historických. Je to nauka o nápisech – zabývá se jejich zpřístupňováním a interpretací. Epigrafickým pramenem jsou tedy nápisy, tj. neliterární texty zejména kratšího charakteru, které se obvykle nacházejí na materiálech, na které se běžně nepsalo (v tomto smyslu tedy nikoliv papír, pergamen či vosková destička). Epigrafické texty bývají často monumentálního charakteru – jde tedy o nápisy, které nacházíme např. na náhrobcích, podstavcích soch, pomnících, zvonech, mozaikách apod., ale může jít i o graffiti (tj. nápisy, případně i obrázky, sekundárně vyškrabané do kamene nebo do zdi) či dipinti (nápisy či obrázky namalované na zdi, nádobě apod.) a ostraka (tj. texty vyryté do střepu keramické nádoby). Epigrafika z předmětu svého studia tradičně vyčleňuje nápisy na artefaktech, které jsou předmětem studia jiné specializované disciplíny (tj. mince, pečeti aj., epigrafika se však často nezabývá ani nápisy na kachlích). Epigrafika při svém studiu často spolupracuje ještě s dalšími vědními disciplínami, zejména s paleografií (oborem zabývajícím se historií a vývojem písma) a také jazykovědou.

Z evropského pravěku známe řadu epigrafického materiálu. Nejstarší nápisy pocházejí již z období neolitu – na Balkánském poloostrově se objevují nápisy v tzv. písmu Vinča-Turdaş, známé zejména z destiček z Tărtărie; toto písmo je však dodnes nerozluštěné. Nejstarší rozluštěné písemné záznamy pocházejí z Egeidy – jde o texty v mínójské řečtině zapsané lineárním písmem B. Větší množství epigrafických nápisů známe především z období antiky, zejména z Řecka a Itálie.

Na našem území známe epigrafické texty zejména ze středověkého období, začněme však již v pravěku. Nejstarším „nápisem“ je zřejmě řada symbolů na misce podolské kultury z Brna-Obřan. V případě obřanského „textu“ však jistě nevíme, zda jde opravdu o nápis, každopádně lze říci, že symboly na misce se podobají textům v egejském lineárním písmu A. Lépe jsme informováni o epigrafice doby laténské: z oppida ve Stradonicích pochází ostrakon s nápisem ISOB či ISOD (poslední písmeno je poškozené; snad jde o část osobního jména či nějakého delšího nápisu), a na (dodnes nedochované) minci z podmokelského pokladu nápis CALETEDV (výše je sice uvedeno, že epigrafika se mincemi primárně nezabývá, v případě pravěkého období střední Evropy je to však často jediný zdroj informací); ze Slovenska známe laténské mince, na kterých se objevuje 14 různých nápisů (většinou snad osobních jmen), nejčastěji se však vyskytuje jméno BIATEC (či BIATEX, dále např. AINORIX, MUCCIUS aj.). Větší množství epigrafických nápisů z doby laténské známe zejména z Francie, v menší míře i z Německa či Anglie. Z doby římské známe několik nápisů na cihlách z římského tábora u Mušova, zejména LEGXGPF (tj. Legio X Gemina Pia Fidelis – ‚Legie desátá, zdvojená, zbožná, věrná‘) a dále mince římské provenience se jmény římských císařů. Na skále ve slovenském Trenčíně (antické Laugaricio) byl roku 179 po Kr. vytesán latinský nápis, dokumentující přítomnost římské II. pomocné legie. (O možnosti interpretace jazyků předslovanského obyvatelstva na našem území se můžete více dozvědět ve článku Pravěké osídlení Česka ve světle jazykových pramenů.)

Od raného středověku se situace začíná měnit. Známe řadu středověkých i novověkých epigrafických nápisů v latinském písmu, většina textů z Evropy je psána latinským jazykem, ojediněle se však objevuje i epigrafika v hebrejštině či řečtině. Latina jako nápisový jazyk převládala na našem území dlouhou dobu, nápisy v češtině se běžně objevují až v období pohusitském, ojediněle i dříve. Zajímavým rysem jsou některé vrcholně středověké keramické nádoby, které jsou zdobeny písmeny – v tomto případě však nejde o nápisy, ale pouze o dekoraci. Hrnčíř zřejmě někde viděl gotická písmena a použil je jako výzdobný motiv svých nádob, tyto „nápisy“ však nedávají smysl, mnohdy jsou písmena otočena vzhůru nohama apod. Za zmínku stojí i kachel nalezený na hradě Rabí, který nese hned dva staročeské nápisy: ‚Papež pán pyšných porodił psuótié [tj. štěně] a tuto formu děłał Kubicě‘. Na kachli je kromě těchto dvou vět vyobrazena karikatura erbu papeže Pia II., štěně (nebo pes) zde má symbolizoval nečisté zvíře. Tento kachel tedy vyjadřoval politický postoj husitského pána hradu Rabí. Zajímavým faktem je i to, že známe i autora formy kachle – hrnčíře Kubiceho, toto může mýt i dokladem určité značky daného hrnčíře (jen na okraj – ve srovnatelném období se objevují jména hrnčířů i na jiných kachlích). Český epigrafický materiál je postupně zpracováván v edici Corpus inscriptionum Bohemiae.

Mimo území Česka máme rovněž řadu středověkých epigrafických textů, zmiňme jen ty zajímavější. Z Maďarska pocházejí nápisy na nákončích avarských opasků zapsané sogdským písmem a turkickými runami – tato nákončí dokazují kontakty Avarů se střední Asií. Později se objevuje i epigrafika maďarská psaná staromaďarským runovým písmem. Řadu epigrafického materiálu známe i z vikingské a anglosaské oblasti, odkud pochází velké množství runových nápisů. V Irsku, Skotsku, na ostrově Man a ve Walesu se objevují nápisy v irském písmu ogam (či ogham). V ruském Novgorodě (ale i v dalších severoruských městech) byly nalezeny nápisy na březové kůře – tyto nápisy dokládají kromě staré ruštiny i zaniklý tzv. staronovgorodský jazyk (dialekt) a rovněž i nápis v jakémsi finském dialektu.

Epigrafika je sice primárně jednou z pomocných věd historických, výsledky jejího bádání ale může využít i archeologie. Například nálezy nápisů doby laténské prozrazují, že již v tomto období žili na našem území jedinci, kteří disponovali znalostí písma. Navíc tyto prameny prozrazují i něco o jinak neznámé jazykové situaci v Českých zemích doby laténské – je zřejmé, že jazyk zdejších nápisů byl podobný formě ‚keltštiny‘, jakou známe ze západní Evropy. V raném středověku nám relativně četné vikingské nápisy, podobně jako ruské nápisy na březové kůře, prozrazují, že čtení a psaní nebylo až tak výjimečnou dovedností – můžeme tedy i přehodnotit celkový pohled na toto období, které bývá laiky často interpretováno vlivem vrcholného středověku, kdy čtení a psaní bylo prakticky výsadou duchovenstva. Paleografický rozbor písma může napomoci k datování některých archeologických památek – písmo se během staletí postupně vyvíjelo, a pokud chybí jiný datovací materiál, mohou pomoci epigrafické prameny. Podobně se dá i datovat pomocí jazykovědných metod – toto platí zejména v případě postantických latinských nápisů (latina byla sice ve středověku mrtvým jazykem, ale i v ní lze sledovat vývoj – ve středověku se používá tzv. středověká latina, od renesančního období se opět objevuje latina klasická).
 

Zdroje:

Durdík, T. – Holeček, J.: Signovaný kachel z hradu Rábí. In: Archeologické rozhledy 28/4, 1976, s 433-435.

Hlaváček, I.: Epigrafika. In: Hlaváček, I. – Kašpar, J. Nový, R.: Vademecum pomocných věd historických. Jinočany (: H + H), 2002 (2004), s. 373-395.

Janin, V. L.: Středověký Novgorod v nápisech na březové kůře. Červený Kostelec (: Pavel Mervart), 2007.

Podborský, V.: Sdělovací techniky lidu popelnicových polí ve střední Evropě. In: Pravěk: časopis moravských a slezských archeologů. Nová řada. Brno (ÚAPP v Brně) 2000/10, 317-333.

Roháček, J.: Epigrafika v památkové péči. Národní památkový ústav, ústřední pracoviště – Odborné a metodické publikace, svazek 34. Praha, 2007.

Waldhauser, J.: Encyklopedie Keltů v Čechách. Praha (: Libri), 2001.

Autor: Ľubomír Novák
(Národní muzeum)

Dobrý den.

Dobrý den.
Rád bych se zeptal, jestli existuje nějaká teorie, že na eneolitickém přeslenu z Hlinska jsou také nějaká první písmena, ty znaky totiž písmena připomínají. Netvrdím, že jde o písmena, ale mám dojem, že by se třeba mohlo jednat o podobné znaky jako jsou u té kultury Vinča.

oston
Bohužel o tomto přeslenu

Bohužel o tomto přeslenu nevím. Pokud jde o znaky připomínající písmo Vinča, tak lze jen těžko posoudit, co dané zneky znamenají, ale nejspíš jde o extralingvistický zápist

Pokud by Vás to zajímalo, tak

Pokud by Vás to zajímalo, tak tento i jiné přesleny se znaky najdete v publikaci Památky archeologické, ročník LXXIV 1983, číslo 2. (obrázky na str. 229-300). Jak jsem ale psal, osobně to nepovažuju za písmo, každopádně zajímavé to je a ty znaky na těch přeslenech asi nevznikly jen tak. Pokud jde o ten hlavní přeslen, tak ten má od středu k okraji paprsky a mezi někerými paprsky je další čárkování - to budí představu písmen. Podle mého názoru se ale klidně mohlo jednat o obyčejné paprsky kdy autor přeslenu chtěl některé z paprsků jakoby zvýraznit a tak je vyšrafoval a jiné naopak nechal volné. Když jsem ten přeslen viděl úplně poprvé, tak mě napadlo, že to jsou runy, tak to také na první pohled působí - to je ale samozřejmě blbost :-)

oston
děkuji za info, rád se na to

děkuji za info, rád se na to podívám

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Simply want to say your artijcle is as amazing.
The clearness on your post is just nce and thhat i can think
you're knowledgeable in this subject. Finee with
your permission allow me to grab your RSS feed to stay updated with coming near near post.
Thank you one million and please carry on the gratifying
work. https://Bandurart.Mystrikingly.com

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Simply desire to say your article is ass surprising. Thee clarity inn ylur post is just nice
andd i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
Thanks a million andd please kkeep up the enjoyable work. https://66bb4c96E165C.Site123.me/

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Everything is very open with a really clear clarification of the issues.
It was really informative. Your site is very useful.
Thanks for sharing!

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Can you tell us more about this? I'd love to find out
some additional information. https://pastebin.com/u/PaulRogers12

Přidat komentář | Archeologie na dosah

I ued to be recommended this web site through my cousin. I aam now not certain whether or not this submit is written throuh him as nobody else realize such particular
approximately my problem. You're incredible! Thank you! https://glose.com/activity/659fd3e3c0b05eca24b77250

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Great goods from you, man. I've be aware your stuff previous to and you are juswt extremely
excellent. I actually like what you have obtained here, certainly lije what you
are saying annd the wayy wherein you assert it.
You make it entertaining and you stikll care for to keep it smart.
I cant wait to learn far more from you. This is actually a greawt site. https://medium.com/@cogaseb604/overview-of-the-biggest-wins-in-mobile-casinos-761380b6784a

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Pretty part of content. I just stumbled upon your blg and in accession capital to
say that I acquire in fact loved account your blog posts.
Anyway I'll be subscribing to your augment and eeven I succcess you get right of entry to persistently rapidly. https://www.lexaloffle.com/bbs/?uid=101599

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Hi there, i read your blog occasionally and i ownn a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments?
If so how do you stop it,any plugin or anything you
can recommend? I get so much ltely it's driving me insane so any support is very much appreciated. https://robotech.com/forums/viewthread/2225368

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Thanks for some other excellent post. The place else may anybody get that type of
info iin such an ideal waay of writing? I have a presentation next week, and I'm on the search for such info. https://yaninagames.com/

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Article writing is also a fun, if you be familiar with then you can write otherwise it is compliccated
to write. https://Loms-moodle.envytheme.com/blog/index.php?entryid=2963

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Hello, after readjng this remarkable post i aam
alo glad to share my know-how here with friends. https://sketchfab.com/3d-models/casino-83e3e2721cbc4d1f9524ca62cc11fe2a

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Hello! I've been reading your blog for a whioe noww andd finally got the courage too go ahead
and give you a shout out from Austin Tx! Just wanted to say keep
upp the great job! https://telegra.ph/Application-Features-of-Crazy-Time-09-09

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Thanks for any other wonderful article. Where else may just anyone get that type of
information in such an ideal approach of writing?
I've a presentation subsequent week, and I am on the search for such information.

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Have you ever consdered publishing an ebook or guest authoring on other sites?
I have a bllog centered on the same subjects you discuss and would
really like to have you share some stories/information. I know mmy viewers woul value your
work. If you are even remotely interested, feel free to
send me an e mail. https://www.exoltech.net/blogs/155333/Online-review-sites-in-the-world-o...

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Hello to every body, it's my first visit of this website;
this weblog carries remarkable aand in fact good stuff inn
favor of readers. https://Usame.life/read-blog/51704

Přidat komentář | Archeologie na dosah

naturally like your website however you have to test tthe spelling on several off your posts.

A number of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome tto inform the reality on the other hand I'll definitely come agaiun again. https://Kimlisoft.com

Přidat komentář | Archeologie na dosah

When I originally left a comment I appear to have clicked
the -Notify me when new comments are added- checkbox
and from now on every time a comment is added I recieve four emails with the exact same comment.
There has to be an easy method you can remove me from that service?
Many thanks! https://caramellaapp.com/milanmu1/t3ZS3PKoC/live-dealers

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Hello would you mind letting me know which webbhost
you're using? I've loaded your blog in 3 different browsrrs and I must say this blog
loads a lot faster then most. Can you suggest a good web hosting provider at a fair price?
Thanks a lot, I appreciate it! https://isqschool.com/blog/index.php?entryid=57104

Přidat komentář | Archeologie na dosah

If some oone desires tto be updated with most up-to-date
technologies after that he must be pay a quick visit this siite and be up to date every day. https://pastelink.net/2xx8mbay

Přidat komentář | Archeologie na dosah

I think this iss one off the most significant info for
me. And i'm glad reading your article. But want to remark on few general things, The website style
is ideal, the articles is really nice : D.
Good job, cheers https://webanketa.com/forms/6gskcd9n6mqpadhs65k66s1j/en/

Přidat komentář | Archeologie na dosah

I want to to thank you for this good read!!
I certainly enjoyed everry little bit of it. I have got you book-marked to look at new things you
post… https://www.anime-sharing.com/members/kathysalazar.373648/

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Heya i'm for the primary time here. I came across this board annd
I find It truly useful & it helpwd me ouut much. I'm hoping to
offer one thing again aand help othhers like youu aided me. https://Twitcasting.tv/c:toshi_tan/communityshow/24204204

Přidat komentář | Archeologie na dosah

What's up, after reading this remarkable article i
am also happy to share my familiarity here with friends. https://www.esurveyspro.com/Survey.aspx?id=5d7442fd-e5e8-47fa-af68-70a7f...

Přidat komentář | Archeologie na dosah

What's up, after reading this remarkable paragraph i am as well glad to
share my experience here with friends. https://cloudhindi.com/crypto-game-secrets-how-to-uncover-and-excel-in-t...

Přidat komentář | Archeologie na dosah

I don't know if it's just mme or if perhaps
everyone else experiencing issues with your site. It appears as though some of the
written tesxt within yur podts are running off the screen. Can somebody else please comment and leet me know if this
is happening to them as well? This might be a problem with mmy internet browser because
I've had this happen before. Cheers https://Motion-Gallery.net/users/619174

Přidat komentář | Archeologie na dosah

If some one needs to be updated with hottest technologies afterward he must be pay
a visit this website and bbe up to date all the time. https://livecasino-iceland.mystrikingly.com/

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Thank you for sharing your info. I really appreciate your efforts
annd I ill be waiting ffor your next post thank you once again. https://mssg.me/gpnfg

Přidat komentář | Archeologie na dosah

This is a topic that's near to my heart... Many thanks!
Exactly where aree your contact ddetails though? https://www.townscript.com/e/managing-bankroll-in-aviator-424141

Přidat komentář | Archeologie na dosah

If you want to obtain a great deal from this paragraph then yyou have too apply these techniques to you won website. https://fitinline.com/profile/bassogm/about/

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Hello!Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any tips? https://g20.bimmerpost.com/forums/album.php?albumid=23902&pictureid=1045...

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Why visitors still use to read news papers wnen in this technological world everything is presented on web? https://kumu.io/JudyWhitmire/judywhitmire

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Wonderful website you have here but I was curious about if you
knew of any user discussion forums that cover the same topics discussed in this article?
I'd really like to be a part of communiy where I can get advice from other knowledgeable
people that share the same interest. If you have any suggestions,
please let me know. Thanks! https://telegra.ph/Types-of-live-dealer-games-09-16

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Very great post. I just stumbled upon your blog and wishwd
to say that I have really loved surfiing round your blog posts.

In any case I'll be subscribing for your rss feed and I aam hoping you write againn very soon! https://gamingtrendss.blogspot.com/2024/09/what-is-telegram-casino.html

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Fantastic goods from you, man. I've tak inro account your stuff previous to and you are just too wonderful.
I actually like what you have acquired here, certainly like
what you are saying and the way wherein you say it.
You're making it entertaining aand you still
care for to keep it sensible. I can't waitt to learn far more from
you. Thhat is actually a great site. https://form.jotform.com/241844577252058

Přidat komentář | Archeologie na dosah

An outstanding share! I have just forwarded this onto a colleaggue who hadd been conducting a little homework on this.
And he actually bought me lunch simply because I fond it for him...

lol. So let me reword this.... Thanks foor thhe meal!!
But yeah, thanx for spehding some time to taqlk about this isue here on your web page. https://social.abbr.site/read-blog/12262

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Nice post. I used to be checking constantly this blog and
I'm impressed! Very helpful info specially the last
phase :) I deal with such info a lot. I was looking for this
certain info for a very lengthy time. Thank you and best of luck.

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Quality posts is the secret to invite the viewers
to pay a visit the web site, that's what this website is providing. https://besticeland.wordpress.com/

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Wow that was odd. I just wrote aan really long comment but after I clicked submit my
comment didn't show up. Grrrr... well I'm not writing alll that over again. Anyways,
just wanted to say great blog! https://community.usa.canon.com/t5/media/gallerypage/comment-id/49194/im...

Přidat komentář | Archeologie na dosah

A motivating discussion is definitely worth comment.

I do believe that you ought to publish more on this topic, it might
not be a taboo matter but generally peole do not speak about such topics.
To the next! Kind regards!! https://form.jotform.com/241274020200031

Přidat komentář | Archeologie na dosah

If you arre going for most excellent contents like myself, jst pay a quick visit this site
every day as it provides uality contents, thanks https://www.eventcreate.com/e/advantages-and-disadvantage

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Its like yyou lrarn my mind! You seem to understand a lot approximately this, like
yoou wrote thee book in it or something. I feel that youu
just could do witth a few percent to pressure the message home a little bit, howevedr other than that,
this is great blog. An excellent read. I will definitelpy
bbe back. https://sketchfab.com/JerryHell

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Great items from you, man. I have take into acount your stuff previous to and you're just
too fantastic. I reawlly like what you have obtained
right here, certainly like what you are saying and the way in whhich wherein you are saying it.
You make it entertaining and you continue to take care of to
stay it smart. I can not wait to read much more from you.
Thiss is actually a great web site. https://glose.com/u/william555

Přidat komentář | Archeologie na dosah

As the admin off this web sijte is working, no hesitation very quickly it will be famous, due
to its feature contents. https://mssg.me/eu9y1

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Helo there, You've done a great job. I will certainly digg it and personally suggest
to my friends. I am suyre they will be benefited from
this web site. https://band.us/band/94048992/post/1

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Howdy! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?

I'm kinda paranoid about losing everytning I've worked hard on. Any recommendations? http://pub29.bravenet.com/forum/static/show.php?usernum=2449088381&frmid...

Přidat komentář | Archeologie na dosah

Qualiyy content is thhe imprtant to be a focus for the users to pay a quick visit the site,
that's what this site is providing. https://vymaps.com/BD/Crazy-Time-Evolution-VN28527/

Stránky

Přidat komentář