Živý starověk na Havránku aneb mezi Kelty na Slovensko

V sobotu 13. července 2013 měli návštěvníci slovenského archeoskanzenu Havránok jedinečnou možnost zažít na vlastní kůži doby dávno minulé a ponořit se zpět o více než dva tisíce let, kdy lokalitu obývali Keltové. Občanské sdružení Vae Victis zde totiž již poněkolikáté precizně zorganizovalo keltský den, tentokrát zaměřený také na prezentaci dalších dobových kultur. Své umění a řemesla přijely předvést skupiny ze Slovenska, z Čech, z Polska i z Rakouska. Na jednom místě se tak setkali Keltové, Germáni, Římané i Skythové. A všichni společně návštěvníkům akce předvedli, jak se žilo na území střední Evropy ve starověku.

Nad Tatrami tyčícími se okolo Havránku se sice od rána honily zlověstné mraky, ale nejspíše díky Taranisově přízni z nich nespadla ani kapka. A tak si návštěvníci mohli naplno vychutnat pestrý program, který pro ně místní Keltové připravili. Hned v úvodu se tak mohli zúčastnit keltského obřadu ve svatyni nad osadou, kde byli také přivítáni Římané, kteří zavítali na Havránok údajně v míru. Jejich poklidná návštěva však netrvala dlouho, neboť v průběhu dne porušili svůj slib příměří a v době, kdy byli keltští muži na lovu, přepadli osamocené ženy ve vesnici. A tak byli návštěvníci svědky nelítostného boje, který Keltové s Římany úspěšně svedli. Pro zajištění přízně bohů při očekávané pomstě Říma musela tedy být provedena odpovídající oběť. Lidská oběť. Návštěvníci se tedy s celou keltskou osadou v čele s druidem znovu vydali nahoru do svatyně, kde na vlastní oči přihlíželi velice krvavé, avšak zcela dobrovolné lidské oběti. Ta vzbudila největší zájem překvapivě u dětí, které se okamžitě seběhly okolo obětní jámy a mladého obětovaného Kelta důkladně zkoumaly.

Ale ani mezi jednotlivými výstupy nebyl čas na zahálení. Předváděla se řemesla, přednášelo se o dobovém válečnictví, módě či jezdectví a dokonce došlo i na roztrhání oběti divokými psy. Pivo teklo proudem a v kotlících bublaly výtečné polévky. Hladina vodní nádrže Liptovská Mara pod Havránkom klidně zrcadlila vrcholky hor a celý den byl prodchnut kouzelnou atmosférou minulosti. Nikdo z návštěvníků tedy jistě nelitoval, že vážil cestu až sem, protože takový zážitek za to zcela určitě stojí. A co my, zúčastnění Keltové, Germáni, Římané i Nomádi? My jsme si do svých domovů odvezli hřejivý pocit z vydařené akce, nové přátelské kontakty a hlavně báječný zážitek ve svých srdcích!
A za to velký dík organizátorům z Vae Victis o. z.!

Na akci se podílela sdružení:
Vae victic o. z., Equites Gabreta, Boii o. s. , S.C.E.A.R., Celtica, Boii Panonnia,

Autorka textu: Veronika Mikešová

 

Fotogalerie (foto V. Mikešová):

Komentáře

Přidat komentář