Web Archeologie na dosah oslavil 3 roky!

13. srpna to byly 3 roky, co byl náš internetový portál Archeologie na dosah spuštěn. Na místě je tedy stručná statistika návštěvnosti. Doposud web zaznamenal více jak 213 000 návštěv od 128 000 uživatelů (unikátních IP adres, průměrně 40% navštěvuje web opakovaně), kteří si otevřeli cca 474 000 stránek.
Všem čtenářům a zájemcům o archeologii děkujeme za jejich přízeň!

Při vyhledávání slova "archeologie" ve vyhledávačích googlu i seznamu naleznete stabilně náš web hned na druhém místě po odkazu na wikipedii.
Nejvíce návštěv je z vyhledávání, kdy se na náš web dostávají lidé přes zadaná klíčová slova, z nichž nejčastější jsou samozřejmě "archeologie", "Věstonická Venuše", "doba bronzová", vývoj člověka", "klasická archeologie", "doba železná", "pravěké nástroje" apod. Nejvíce přístupů mají stránky Archeologická sbírka Národního muzea, Vznik a vývoj člověka a Přehled pravěkých období na našem území, dále pak Archeologie ve zpravodajství (odkazy na články o dění v republice), Vzdělávací program (akce konané v rámci projektu NAKI Archeologie na dosah: edukace a prezentace archeologického kulturního dědictví), Ke stažení (materiály vzdělávací i zábavné povahy), Zprávy ze světa (odkazy na novinky ze zahraničí), Slovníček pojmů a Archeoskanzeny.  

Jaké byly doposud nejčtenější články? Nejvíce čtenáře zaujaly příspěvky Starověká řecká hudba a hudební nástroje, Dotkni se pravěku aneb dny pravěkých řemesel (akce Na Farkách v roce 2012), Věstonická Venuše, Pravěké osídlení Česka ve světle jazykových pramenů, Carnuntum opět otevírá své brány a Rozhovor se Zuzanou Bláhovou-Sklenářovou.

Dohledávání starších článků, které nespadají pod žádnou položku z menu, na našem obsáhlém webu už může být obtížné, doporučujeme používat štítky v "tagovém mraku" na hlavní stránce. 

Co se týče dalšího směřování, bohužel po skončení projektu NAKI a odchodu kolegyně Mikešové z Národního muzea stále řešíme stabilnější personální zajištění webu a fungujeme v omezenějším módu, a tak více než kdy jindy platí, že uvítáme jakoukoli spolupráci, rádi budeme publikovat popularizační či odbornější články kolegů či kvalitní studentské práce, uveřejníme Vámi konané archeologické akce apod.

Nejčerstvější novinky ze světa archeologie s námi můžete také sledovat na našem facebooku, který má už více než 1800 fanoušků!

 Za Archeologii na dosah Lucie Vélová, Ľubomír Novák a Viktoria Čisťaková

 

Komentáře

Přidat komentář