Německá archeologická periodika

Vzhledem k tomu, že v Německu vychází obrovské množství časopisů s archeologickou tématikou a pouhé sestavení seznamu těchto periodik by dosahovalo rozměru menší monografie, je v tomto příspěvku uveden pouze malý výběr z nepřeberného množství časopisů. Zde uvedená periodika byla zvolena kvůli jejich snadné dostupnosti v Čechách.
Nejdůležitějším je patrně časopis Germania s podtitulem Anzeiger der Römisch-germanischen Kommission des Deutschen Archäologischen instituts (Germánie - věstník Římsko-germánské komise Německého archeologického ústavu), který vydává, jak už název napovídá, Německý archeologický ústav v Berlíně od roku 1917. Je velice podobný a stejně významný jako naše Památky archeologické, které jsou ale mnohem starší (první vydání je z roku 1854). Dalším důležitým časopisem byly Ausgrabungen und Funde (Vykopávky a nálezy), časopis významu našich Archeologických rozhledů, vydávaný v letech 1956 – 1994 berlínským akademickým vydavatelstvím. Dalším základním celoněmeckým časopisem jsou Berichte der Römisch–germanischen kommision (Zprávy Římsko–germánské komise), vydávané od roku 1905 archeologickým ústavem ve Frankfurtu nad Mohanem. Následuje Jahrbuch des Römisch–germanischen Zentral Museums (Ročenka Římsko–germánského ústředního muzea), vydávaný tímto muzeem v Mohuči od roku 1953. Informačním zpravodajem (podobným Archeologickým rozhledům) tohoto muzea je Archäologisches Korrespondenzblatt (Archeologický korespondenční list) pro pravěk, dobu římskou a raný středověk. Mezi periodiky v našem seznamu celoněmeckých časopisů nesmí chybět Prähistorische Zeitschrift (Prehistorický časopis), vydávaný od roku 1935 v Berlíně.

Na nálezy z doby římské a problematiku římských provincií se soustředí časopis Bonner Jahrbücher (Bonnské ročenky), vydávaný od roku 1800 Zemským muzeem v Bonnu. Mannus, časopis pro pravěk, byl vydáván v Lipsku od roku 1909 do roku 1930. Regionální tituly, přinášející soupisy výsledků a průběhů terénních výzkumů, povrchových sběrů a dalších akcí představují například Fundberichte aus Schwaben (Nálezové zprávy ze Švábska) vydávaný od r. 1921 za podpory pravěkého oddělení Würtemberské státní umělecké sbírky, Badische Fundberichte (Bádenské nálezové zprávy), které vydává úřad pro pravěk a ranou dobu dějinnou ve spolupráci s německým památkovým úřadem, Archäologische Nachrichten aus Baden (Archeologické zprávy z Bádenska), který je vydáván spolkem pro podporu pravěkých a raně středověkých výzkumů v Bádensku a v populárnější formě Archäologische Ausgrabungen in Baden-Württemberg (Archeologické výzkumy v Bádensku-Würtemersku). Ze severoněmeckých časopisů jsou významné například Offa – Berichte und Mitteilungen zur Urgeschichte, Frühgeschichte und Mittelalterarchäologie (Offa - zprávy a sdělení k pravěku, rané době dějinné a středověké archeologie), vydávané ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko Ústavem pro pravěk a ranou dobu dějinnou Univerzity vévody Christiana Albrechta v Kielu.

Z dalších regionálních časopisů uveďme Die Kunde (Nauka), časopis pro archeologii Dolního Saska, Alt-Thüringen (Staré Durynsko), Nachrichten aus Niedersachsens Urgeschichte (Zprávy z dolnosaského pravěku) a Jahresschrift für mitteldeutsche Vorgeschichte (Ročenku pro středoněmecký pravěk). Časopisy vydávané jednotlivými spolky můžeme řadit do zvláštní kategorie. Jedná se například o Das Archäologische Jahr in Bayern (Archeologický rok v Bavorsku) či Vorträge des niederbayrischen Archäologentages (velice volně přeloženo jako Přednášky Dolnobavorských archeologických sněmů). Popularizačním časopisem je Archäologie in Deutschland (Archeologie v Německu). Jeho obsah se většinou věnuje známým a zajímavým nalezištím, situacím atp. hlavně pro seznámení laické veřejnosti s archeologií.

Experimentelle Archäologie in Europa (původně in Deutschland), vydávaný od roku 2000 v Oldenburgu, je pravidelnou přílohou časopisu Nachrichten aus Niedersachsens Urgeschichte (viz výše). Zpravuje o experimentech, které se konají například v některých archeoparcích, o nichž pojednává poslední část našeho referátu.

Autorky textu: Michaela Dvořáková, Kateřina Lorencová, Kristýna Malinková
(Ústav pro archeologii FF UK)

Komentáře

Přidat komentář